16. 5. 2024   |   svátek má Přemysl
 

Kuřecí játra na víně s fenyklem a jasmínovou rýží

Název Množství a jednotka
kuřecí játra 600 g
cibule 1 ks
kořenová zelenina 250 g
čerstvý fenykl 1/2 ks
červené víno 400 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Kuřecí játra opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, ostrým nožem odstraníme viditelné bílé blány a překrojíme je na menší části. Zeleninu očistíme, z fenyklu odstraníme dřevnatou část a nať, a vše nakrájíme. Mrkev a petržel na kolečka, celer na kostičky, fenykl na proužky.
Játra opečeme v hrnci na rozpáleném oleji ze všech stran a odstavíme.
Zvlášť v hlubší pánvi na másle orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu a fenykl. Cibuli přidáme, až když zelenina začne zlátnout na okrajích. Zeleninu opečeme dohněda, přidáme lžíci rajčatového protlaku, promícháme a necháme vydusit na tuk (trvá to jen chvíli). Zeleninu podlijeme sklenkou červeného vína, necháme chvíli povařit a celý obsah pánve vlijeme k opečeným játrům. Přilijeme zbytek vína a hrnek vývaru tak, aby bylo maso ponořené. Okořeníme pepřem, lžičkou šalvěje, přidáme nové koření, bobkový list a pod pokličkou dusíme na mírném ohni doměkka asi třičtvrtě hodiny. Podle potřeby podléváme vývarem. Dochutíme solí, případně malou lžičkou cukru.
Podáváme s jasmínovou rýží:
Rýži vsypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou v poměru 1:2 - na jeden hrnek rýže dva hrnky vody. Rýži přivedeme k varu, osolíme a pod pokličkou na mírném ohni dusíme 15 - 20 minut. Odstavíme a necháme ještě 5 - 10 minut pod poklicí dojít.

Tip:
Samozřejmě můžeme použít krůtí nebo i jiná játra :-).


 


RECEPTY

Pstruh se žampióny

Postup: Pstruhy omyjeme, osušíme a nasolíme. Necháme asi půl hodiny odpočinout. Na... zobrazit recept

RECEPTY

Hříbečky - dortíčky z lískových oříšků

Postup: Ze všech přísad zpracujeme těsto (na vál navážíme všechny sypké přísady,... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicové lívanečky

Postup: Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brokolici dáme do misky... zobrazit recept

RECEPTY

Pomerančovo - pomerančová buchta

Postup: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme 100 ml pomerančové šťávy (100 ml šťávy je asi... zobrazit recept

RECEPTY

Celerový salát s bílou ředkví

Postup: Celer a bílou ředkev - stačí půlka středně velkého celeru a kousek bílé ředkve... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak funguje naše tělo

Víte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35%... zobrazit článek

RESTAURACE

Il Mercato

Italská restaurace Il Mercato reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na...